Levensloop

Evelien Wink
Schilderijen en objecten

Evelien Wink werd in 1943 in Eethen (N-Br) geboren. Zij volgde de MMS in Waalwijk en daarna de pedagogische academie in Dordrecht. Nadat zij twee jaar les had gegeven op een basisschool trouwde zij en verhuisde, in 1967, naar Appingedam. Sinds 1993 woont ze in Stevensweert (L).

Vanaf het ogenblik dat ze een potlood vast kon houden heeft ze getekend en geschilderd. Maar pas nadat ze in Appingedam woonde ging ze zich intensief bezig houden met kunst. Sinds 1978 exposeert ze regelmatig.
De meeste zaken heeft zij zichzelf eigen gemaakt, via stillevens, landschappen en portretten tot zij een eigen stijl ontwikkelde.

Eigen handschrift

Bloemen, grassen, vogels, schelpen ontstaan alsof zijzelf een onderdeel van de natuur is. In een doorlopende verwondering over de speelse vormen om haar heen rangschikt zij haar eigen natuur. Zo ontstaat als vanzelf de symboliek in haar werk. Zaken waar mensen mee bezig zijn en de natuur versmelten tot een eenheid, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het werk was aanvankelijk overwegend groen van kleur, heel aards. Sinds ze in 1993 in Stevensweert (L) woont heeft haar werk weer een verandering ondergaan. Ze laat zich nu inspireren door wolken. Het werk is nu blauw en luchtig.

"Wolken zijn boeiende elementen in ons bestaan. Liggend in het gras zien we wolken in allerlei vormen rond zweven. Je ziet een wolk en het volgende ogenblik is de vorm erven weer veranderd. Wolken zijn er ook als we ze niet zo duidelijk waarnemen. Ze zijn zelfs een onderdeel van ons zelf. Bij het uitademen maken we ons eigen wolkje. Eigenlijk is het alleen maar waterdamp, dat om de aarde heen zweeft, maar tegelijk als water onderdeel van de aarde waardoor leven kan ontstaan." Daarna zijn de schilderijen en objecten met stenen ontstaan. Stenen zijn de oorsprong van een planeet. Ze zijn in principe vast van vorm, maar als ze onder invloed komen van water en beweging treden er veranderingen op.

Vorm en materiaal

Aan elk werk gaan heel wat schetsjes en denkwerk vooraf. De vormen en materialen wijzigen voortdurend. In de meeste gevallen zijn het olieverven of aquarellen. Een aantal jaren heeft ze glasschilderijen gemaakt: drie lagen glas op elkaar, die aan de binnenkant beschilderd werden. Grote gedeelten werden open gelaten, waardoor er afhankelijk van de lichtval een schaduw op de muur valt.

Daarna zijn de objecten ontstaan: kunststof buizen, in vele gevallen met blad- en bloemvormen beschilderd (die zich in de kroon als een stralende bloem ontvouwen).

Dan ontstaan er objecten van stenen gegoten in giethars in verrassende kleuren . Steeds is zij weer op zoek naar nieuwe vormen om haar idee├źn vorm te geven.

De laatste tijd zijn haar schilderijen uitgegroeid tot schilderij-objecten. Schilderijen op board, die uitgezaagd worden, aangevuld met andere materialen. Zo ontstaan verrassende vormen.
De onderwerpen hebben altijd met de natuur te maken, waarin symboliek en spiritualiteit verweven zijn.